
Ohjastaminen verenperintönä – amatöörimestari Sara Hautamäki haluaa edetä hevosen ehdoilla
- Posted In : Lehti , amatööriohjastaja, amatööriohjastajien SM, FEGAT, hevosenomistaja, poneista ponnistaneet, Racing amatööriohjastajien SM-liiga, SHKL
- 0 : comment
Kuva: Vuoden 2024 Suomen mestari tähyää jo innolla kohti kansainvälisiä ajotehtäviä. Naisamatööriohjastajien EM kilpaillaan Hollannissa toukokuun alussa.
Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 2/2025. Lataa PDF tästä.
Uuden Racing Amatööriohjastajien SM-liigakauden kynnyksellä on hyvä hetki esitellä viime vuoden mestari, joka on vaasalainen 22-vuotias Sara Hautamäki. Hän on kilpailun historiaa tarkastellen kaikkiaan kolmas amatöörien SM-kultaa saavuttanut naisohjastaja.
Nuoresta iästään huolimatta Hautamäki on kokenut ohjastaja. Kun aloittaa ajoissa, ehtii kokea paljon. Hautamäkien perheessä on ollut hevosia koko Saran elämän ajan, joten sitä kautta raviurheilu ja hevoset tulivat osaksi arkea jo varhaisessa vaiheessa.
– Sain ensimmäisen raviponin, kun olin 9-vuotias ja sillä aloin sitten kilpailemaan saatuani poniravikortin 10-vuotiaana. Ponien kanssa kilpailin 17-vuotiaaksi asti ja tuohon aikaan aloin vähitellen ajamaan myös hevosilla kilpaa.

Esikuvana oma isä
Hautamäki ei osaa tarkkaan määritellä, milloin hän lopulta kiinnostui ohjastamisesta.
– Jotenkin se palo on aina kulkenut veressä ja on tuntunut selvältä, että myös minä haluan ohjastaa.
Saran isä Marko on tuttu kasvo amatööriohjastajien mittelöistä, ja viime syksyn finaaleissa ohjastikin kaksi Hautamäkeä. Voiton vei tytär, isän sijoittuessa tällä kertaa seitsemänneksi. Sara kertoo ihailleensa isäänsä aina, erityisesti hänen hevosmiestaitojaan.
– Yritän joka päivä oppia häneltä enemmän ja enemmän. Isä on ollut hyvä suunnannäyttäjä raviurheilu-urallani ja hän on myös ollut mahdollistamassa monia raviurheiluun liittyviä asioita, joita en olisi päässyt ilman häntä kokemaan.
Tällä hetkellä Hautamäki pyrkii saamaan arkeensa tasapainon hevosten ja opiskelujen kanssa ja toivoo pystyvänsä säilyttämään toiminnassaan sekä kärrylähdöt että montén, sillä molemmat kiinnostavat.
– Kierrän aktiivisesti raveissa ympäri Suomen ja pyrin koko ajan kehittymään ennen kaikkea ohjastajana. Toivon, että pystyisin tulevaisuudessa nousemaan Suomen naisohjastajien kärkijoukkoon.
Hevosten ehdoilla – ei väkisin
Nuori naisohjastaja rakastaa omien sanojensa mukaan vauhtia ja sitä jännityksen tunnetta, mitä hevoset meille ihmisille monesti tarjoavat.
– Rakastan hevosia eläimenä, mikä on varmaan itsestään selvää tämän lajin harrastajille, Hautamäki aloittaa.
– Ihailen sitä, miten ihminen pystyy luomaan niin syvän yhteyden ja ymmärryksen niinkin ison ja arvaamattoman eläimen kanssa.
Hän pyrkii aina pääsemään ystäväksi hevosen kanssa.
– Ajattelen niin, että jos tulen hevosen kanssa hyvin juttuun, se myös antaa minulle itsestään irti niin paljon kuin sinä päivänä pystyy. Haluan aina kunnioittaa hevosta ja toimia sen ehdoilla, en väkisin. Hevoset ovat minulle enemmän kuin eläimiä. Ne ovat ystäviä ja jokainen niistä opettaa aina jotain, Hautamäki uskoo.
Raviurheilu kasvattaa henkisesti ja tuo uusia ystäviä
Hautamäki kertoo olleensa etenkin nuorempana niin voitontahtoinen, ettei sietänyt häviämistä lainkaan. Voitontahtoa löytyy edelleen, vaikka pettymysten sietokyky onkin kasvanut.
– Raviurheilu on opettanut myös häviämään ja hyväksymään sen, että voitto ei aina ole tärkeintä. Raviurheilussa parasta on niin moni asia. Se on hienoa, miten ihmisen ja niin ylvään eläimen välillä voi syntyä yhteinen ymmärrys siitä, mitä tulee tehdä ja miten toimia.
Hautamäki kokee ohjastamisen parhaiksi puoliksi kilpailutilanteiden tuoman jännityksen ja kilpailun jälkeisen fiiliksen itsensä ylittämisestä.
– Ja ennen kaikkea raviurheilussa parasta on ihmiset. Tämä laji tuo mukanaan niin paljon uusia ystäviä ja kontakteja, jotka säilyvät elämässä loppuun saakka.
Hautamäki ei halua sanoa ”ei koskaan”, kun pohditaan, tulisiko raviurheilusta jopa ammatti. Hän opiskelee Vaasan yliopistossa toista vuotta viestintätieteitä ja toivoo voivansa tulevaisuudessa yhdistää mielenkiinnon ja jopa intohimon kohteet: raviurheilun ja viestinnän.
– Olen jo pitkään ollut kiinnostunut ihmisten välisestä viestinnästä ja sen kehittämisestä. Muutamia vuosia sitten olin kesätöissä Kuninkuusravien viestintätiimissä ja se sytytti kipinän tätä alaa kohtaan lopullisesti, Hautamäki selventää.
Juuri nyt Hautamäki uskoo, että pystyy hyvin yhdistämään raviurheiluharrastuksen muuhun elämään.
Hyvällä suomenhevosella ura nousukiitoon
Vuodesta 2019 hevoslähdöissä ohjastanut Hautamäki on saanut ohjastuskokemusta tätä kirjoittaessa 339 startin verran, ja päälle tulevat lähes 180 ponilähtöä. Hevoslähdöissä voittoja on tullut 39 kappaletta. Joukossa on niin kärrylähtöjä kuin montélähtöjäkin. Elämän hevosesta kysyttäessä Hautamäki mainitsee Turon Linda-nimisen suomenhevostamman.
– Isäni oli aiemmin ajanut Lindalla kilpaa ja kun sain hevoskortin, tuli Lindan taustavoimien kanssa puheeksi, että kokeiltaisiin sillä montéa. Siitä se meidän yhteistyö sitten lähti ja sainkin sitten ajaa urani ensimmäiset startit Lindalla.
Hautamäki on ikuisesti kiitollinen tamman taustavoimilta saamastaan luottamuksesta.
– He antoivat hyvän suomenhevosensa ajettavaksi hyvin kokemattomalle nuorelle ohjastajalle. Linda on ehdottomasti yksi kaikista merkityksellisimmistä hevosista minun elämässäni. Kuljin koko ohjastajaurani alkutaipaleen sen kanssa ja se opetti minulle hyvin paljon. Linda oli todella ravivarma ja oikea starttiraketti, Hautamäki muistelee.
– Monesti tuntui, että hevonen tiesi itse mitä tehdä. Sanoi vaan, että nauti sinä tyttö kyydistä. Ilman Lindaa ja sen taustavoimia tuskin olisin nyt tässä tilanteessa, missä tällä hetkellä olen.

Tulevaan amatöörikauteen toiveikkain odotuksin – tiedossa ohjastustehtäviä ulkomailla
Amatöörimestari toivoo tulevan kauden olevan yhtä ikimuistoinen kuin edellisen.
– Lähden voitontahtoisena puolustamaan titteliäni amatöörilähtöihin ja toivon hyviä onnistumisia ja iloisia kohtaamisia mahdollisten uusien valmentajien sekä hevosten taustavoimien kanssa. Pyrin kehittymään ja oppimaan virheistä, jotta voin ohjastajana kasvaa kohti isompia tehtäviä.
SM-tason menestys poikii myös kansainvälisiä ajotehtäviä. Hautamäki odottaa ulkomailla ohjastamista innolla ja uskoo näiden kilpailujen tuovan ennen kaikkia ihania muistoja.
– Nämä tilaisuudet tulevat olemaan ikimuistoisia ja aion ottaa niistä kaiken irti, oppia ja nauttia. Totta kai lähden myös menestymään, teen kaiken niin hyvin kuin osaan ja sitten nähdään mihin asti se riittää.
Minna Nilsen
Racing Amatööriohjastajien SM-kilpailu on Suomen Hevosenomistajien Keskusliiton vuosittain järjestämä ohjastajaliiga.
Ensimmäiset SM-kilpailut järjestettiin vuonna 1991. Euroopan raviamatööriohjastajien liiton FEGAT:in jäseneksi SHKL ry liittyi 1992.
Ohjastajat keräävät pisteitä karsintalähdöissä, joita järjestetään eri raviradoilla ympäri Suomen vuoden alusta syyskuuhun. Yksitoista eniten pisteitä saanutta ohjastajaa ja edellisen vuoden Suomen mestari osallistuvat kaksiosaiseen SM-finaaliin, jonka voittaja lähtee mm. edustamaan Suomea seuraavan vuoden EM-kilpailuihin.